Kopafbeelding Oudertipkalender oktober
Home Lespakketten Oudertipkalender oktober

Oudertipkalender oktober

De periode breekt weer aan dat uw kind in het donker naar school fietst. Of aan het eind van de middag naar huis rijdt. Aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer is nu dus extra belangrijk. In dit lespakket diverse tips om goed op te vallen in het donker.
Groep
Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Thema's
Dode hoek, Verkeersgedrag
Uitvoering
Voor thuis
Afbeelding golf bovenkant pagina

Opvallen in het donker

Elke automobilist kent de schrik: onderweg in het donker en dan plotseling een fietser voor je bumper. Zonder licht, zonder reflectie. Remmen, uitwijken en een stille verwensing: ‘Doe je licht dan ook aan’. Maar hoe zichtbaar bent u zelf op de fiets? En uw kind? De periode breekt weer aan dat uw kind in het donker naar school fietst. Of aan het eind van de middag naar huis rijdt. Aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer is nu dus extra belangrijk.

Draai de rollen eens om en vraagt u zich maar eens af of u altijd wel zo goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Want fietsverlichting is er niet alleen voor uzelf maar zeker ook om gezien te worden, bijvoorbeeld door automobilisten.

Het zicht van automobilisten is altijd minder dan van een fietser. Als het zicht slecht is door regen, sneeuwval of tijdens de schemering ziet een automobilist een onverlichte fietser snel over het hoofd. Kinderen en ouders zijn zich daar niet altijd van bewust. Zij gaan ervan uit dat wat zij zelf zien ook door automobilisten wordt gezien. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor uw kind. Jaarlijks raken tientallen fietsers min of meer ernstig gewond omdat ze gewoonweg te weinig opvallen. Goede verlichting en reflectoren op de fiets zijn dus noodzakelijk om gezien te worden door andere weggebruikers. Als u in het donker of bij slecht weer overdag fietst, moet uw fiets zijn uitgerust met een witte of gele lamp voorop en een rode aan de achterzijde. Al deze lampen moeten aan de fiets vastzitten en mogen niet knipperen. En fietst u met verlichting dan mogen ook reflectoren niet ontbreken. Aan de banden zit een reflecterende strook en aan de trappers gele reflectoren. En als laatste dan de rode reflector aan de achterkant, meestal aan de bagagedrager.

Opbouw les

Zichtbaar zijn op de fiets
Onderstaand diverse tips om er voor te zorgen dat u en uw kind zichtbaarder worden nu het sneller donker wordt.

  • Tip 1 - Zorg dat alle lampen werken en zet ze ook aan zodra het nodig is.
  • Tip 2 - De voorlamp moet geel of wit licht geven, de achterlamp rood. Kies lampen die echt goed licht geven. Minilampjes zijn amper zichtbaar.
  • Tip 3 - Zorg voor de verplichte reflectoren op de fiets: een reflecterende strook aan de zijkant van de wielen, gele reflectoren aan de trappers en een rode reflector aan de achterkant van de fiets.
  • Tip 4 - Stem uw kleding af op het weer. Tijdens mist en sneeuwval valt een felgekleurde jas beter op dan een lichte jas.
  • Tip 5 - In het donker of bij slecht zicht overdag is een lichtgekleurde jas veiliger.
  • Tip 6 - Dragen uw kinderen een rugzak of schooltas breng dan ook hierop reflectiemateriaal aan. Zo zijn ze bij het fietsen en ook tijdens het wandelen beter zichtbaar.
  • Tip 7 - Ook door reflecterende sierbandjes op de jas ziet een automobilist u eerder, u bent vanaf tientallen meters zichtbaar.
Digibordles oktober - Leuk lawaai
Spel
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Dode hoek
Verkeersgedrag
Op school
Voor thuis
Maak uw eigen poster: 'Aan in het donker'
Link
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Verkeersgedrag
Voor thuis
Poster zichtbaarheid
Afbeelding
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Verkeersgedrag
Voor thuis
Zichtbaarheid met reflecterende kleding
Film
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Verkeersgedrag
Voor thuis
poster fietsverlichting
Afbeelding
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Verkeersgedrag
Voor thuis

Log eerst in bij Mijn SEEF om dit lesmateriaal te bekijken. Na inloggen is het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

In Mijn SEEF kan je diverse SCHOOL op SEEF-promotiematerialen bestellen. Van een poster met oversteeksituaties tot verkeersveiligheidshesjes. De meeste materialen zijn gratis. Nog geen toegang tot Mijn SEEF, bekijk hier hoe je een account aanvraagt.

Ga naar Mijn SEEF

Aanbevolen lespakketten

Groep: Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4
Thema's: Oversteken