Kopafbeelding Schoolthuisroute
Home Lespakketten Schoolthuisroute

Schoolthuisroute

Via de website schoolthuisroute.nl  brengen leerlingen de route van school naar huis in kaart en geven de situaties aan, die zij als gevaarlijk ervaren. Vervolgens kan de leerkracht aan de hand van deze gegevens lessen besteden aan de verkeersregels en vooral het veilige gedrag in deze situaties.

Groep
Groep 6, Groep 7, Groep 8
Thema's
Schoolomgeving en routes, Lokale projecten
Uitvoering
Op school
Afbeelding golf bovenkant pagina

Opbouw les

Leerlingen brengen de school-thuisroute in kaart en geven de situaties aan, die zij als gevaarlijk ervaren.
Vervolgens kan de leerkracht aan de hand van deze gegevens lessen besteden aan de verkeersregels en vooral het veilige gedrag in deze situaties. Afhankelijk van de situatie van de school kan een keuze worden gemaakt uit verschillende werkvormen en inhouden:

  • Kaartmateriaal uit een stratengids, van GoogleMaps of van de afdeling verkeer van de gemeente.
  • Groepjes leerlingen met begeleiders, ouders, de verkeersouder of de verkeersleerkracht kunnen foto's maken van de gevaarlijke situaties. De gevaarlijke situaties en verdere lesinhoud kunnen op werkbladen en/of bv. in Powerpoint worden verwerkt. Digitale gegevensverzameling en -analyse is bv. mogelijk met het programma Opwegnaarschool.nl of Verkeerslokaal.nl.

Materialen

  • Kaarten (op A4 per leerling en 1 grote voor de gehele klas)
  • Optioneel: (digitale) camera's, computers met internetverbinding
  • De lesbeschrijving "Maak je eigen routekaart" - zie onderaan deze pagina

Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden
Zowel de inventarisatie van de knelpunten op papier als digitaal is in de klas uit te voeren. Voor het maken en verwerken van foto's is het wenselijk ofwel één of meerdere volwassenen in te schakelen, die enig inzicht hebben van verkeers(on)veilige verkeerssituaties en van fotografie. Ook is het mogelijk kleine groepjes kinderen in te schakelen voor die opdracht. Daarbij is professionele begeleiding onontbeerlijk.

Verkrijgbaar
Kaartmateriaal is te vinden in een goede stratengids of op te vragen bij de gemeente.
Een projectbeschrijving en advies over de uitvoering van het project is te verkrijgen bij de verkeersspecialist van de OBD. Een enkele OBD leent ook digitale camera's uit.

Wist je dat..

Kaartmateriaal bij de gemeente is veelal kosteloos. De kosten voor het abonnement op opwegnaarschool.nl of Verkeerslokaal zijn op te vragen bij de Via-advies resp. Bureau De Groot Volker.


Soms verlenen de regio's subsidie voor deze kosten. Vraag de (secretaris) regiocoordinator in uw regio voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden.

Informatiefilm Schoolthuisroute
Film
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Schoolomgeving en routes
Lokale projecten
Op school
Website Schoolthuisroute
Link
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Schoolomgeving en routes
Lokale projecten
Op school

Log eerst in bij Mijn SEEF om dit lesmateriaal te bekijken. Na inloggen is het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

In Mijn SEEF kan je diverse SCHOOL op SEEF-promotiematerialen bestellen. Van een poster met oversteeksituaties tot verkeersveiligheidshesjes. De meeste materialen zijn gratis. Nog geen toegang tot Mijn SEEF, bekijk hier hoe je een account aanvraagt.

Ga naar Mijn SEEF

Aanbevolen lespakketten

Thema's: Fietsvaardigheid, Verkeersgedrag, Verkeerskunsten