Fiets in orde?
 
Fietsen is fijn, makkelijk en gezond. Ook voor uw kind. Om te zorgen dat het ook veilig is, is het van belang dat u de fiets van uw kind regelmatig controleert. Werken de remmen goed? Staat het zadel op de goede hoogte? Doet het licht het? Het nalopen van een fiets kost u een paar minuten. En het is een leuk klusje om samen met uw kind te doen. Heeft de school van uw kind ook een praktisch verkeersexamen en de fietskeuring? Dan kunt u deze fietscheck gebruiken ter voorbereiding op de fietskeuring.
 
 
Kinderfiets kopen
 
Altijd spannend: een nieuwe fiets kopen! Of een ‘nieuwe’ tweedehands. Keuze genoeg. Maar wat is nou een goede keuze? Kinderen hebben daar meestal een ander idee over dan hun ouders. Daarom is het wel zo handig om te weten waar u op moet letten. VeiligheidNL heeft het voor u op een rij gezet, zie deze link. Alvast een paar adviezen:
 • Laat uw kind de fiets uitproberen voor u ‘m koopt.
 • Kan uw kind met z’n voeten bij de grond?
 • Komen z’n knieën niet tegen het stuur?
 • Doen de remmen het?
 • Koop voor jonge kinderen een fiets zonder versnellingen. Deze kinderen hebben al hun aandacht nodig voor het fietsen zelf.
 • Kijk of de draaiende delen goed zijn afgeschermd. Kies dus een fiets met dichte kettingkast en jasbeschermers.
 • Kies een fiets zonder bagagedrager of krat voorop. Deze maakt het sturen zwaar en de fiets instabiel.
 
 
Bagage en andere hindernissen
 
Bagage, muziek en bellen op de fiets. Voor kinderen is fietsen in het verkeer een grote inspanning! Ze moeten trappen, hun evenwicht bewaren, de verkeersregels toepassen en ook nog rekening houden met het overige verkeer. En dan hebben ze vaak ook nog bagage bij zich.
 
Moet het kind bagage meenemen op de fiets, zorg er dan voor dat het veilig gebeurt. Zorg dat er geen bagage aan het stuur hangt, want daardoor raakt een kind gauw zijn evenwicht kwijt. Doe bagage bij voorkeur in een fietstas aan of op de bagagedrager. Hoe lager u de bagage op de fiets bevestigt des te beter uw kind het evenwicht kan bewaren. Voor kleine dingetjes en korte afstanden kan de bagage ook in een rugzakje worden vervoerd. Voor zware dingen en lange afstanden is dit echter geen comfortabele oplossing.
 
Naast bagage kan ook het luisteren naar muziek, sms’en of mobiel bellen in het verkeer gevaar opleveren. Kinderen kunnen namelijk nog niet zoals volwassenen een aantal dingen tegelijk doen. Een peuter zich maar op één ding tegelijk concentreren, een zesjarige op twee of drie dingen. Totdat meisjes een jaar of 12 zijn en jongens een jaar of 14 hebben ze op hun fiets alle energie nodig om zich te kunnen concentreren op het verkeer. Voor de veiligheid van uw kind is het dus belangrijk om af te spreken geen mobiele telefoon te gebruiken op de fiets. Dit apparaat leidt uw kind teveel af van het verkeer.
 
 
Veilig kinderen vervoeren op de fiets
 
De fiets is een milieuvriendelijk vervoermiddel. En gelukkig zijn er veel ouders die met hun kinderen fietsen, bijvoorbeeld naar school. Deze kinderen doen tijdens deze fietstochten al veel verkeerservaring op.
 
Een belangrijke voorwaarde voor dit vervoer per fiets is dat het veilig gebeurt. En dat is nog niet altijd het geval. Jaarlijks belanden zo’n 250 kinderen onder de 5 jaar bij de huisarts of in het ziekenhuis omdat ze niet veilig op de fiets vervoerd werden. Het gaat in de meeste gevallen om beschadigde beentjes en voetjes die tussen de spaken zijn gekomen. Maar ook vallen kinderen uit hun fietsstoeltjes waarbij ze een hersenschudding en soms hersenletsel oplopen.
 
U kunt als ouders eenvoudig ongelukken voorkomen door een paar belangrijke veiligheidsmaatregelen te nemen. Neem nooit een baby in een draagzak op de fiets; dit maakt het fietsen moeilijker en zowel ouder als kind zijn erg kwetsbaar. Wilt u uw baby meenemen op de fiets dan zijn hiervoor autostoeltjes te koop die veilig op de fiets gemonteerd kunnen worden. En als de kleine zelf rechtop kan zitten kan het vervoerd worden in een fietsstoeltje voorop de fiets. Grotere kinderen (tussen de 9 en 25 kilo) kunnen in een fietsstoeltje achterop.
 
 
Oudertips voor het gebruik van het zitje: 
 
 1. Bevestig een goedgekeurd fietsstoeltje stevig en volgens de gebruiksaanwijzing op de fiets.
 2. Scherm de spaken af met een goede jasbeschermer en scherm het fietsslot af, zodat uw kind daar tijdens het fietsen niet bij kan komen.
 3. Zet het kind in het fietsstoeltje altijd vast in de aanwezige gordel. Daardoor kan het kind er niet uit vallen of uit het zitje klimmen.
 4. Zet de voetjes van het kind met een klittenbandje vast op voetsteuntjes.
 5. Zet uw kind een helmpje op en maak het goed vast, dan is het hoofd beschermd. Mocht u onverhoopt met de fiets vallen dan raakt het kind vaak met het hoofd de grond.
 
10 april: Dag van de Fietshelm!

Op woensdag 10 april 2024 vindt de derde Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60 procent en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2023 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Ga naar deze site voor meer informatie.
Sharing is caring