Lespakketten
De losse lesmaterialen zijn gecombineerd tot lespakketten. Leerkrachten kunnen gemakkelijk een les geven aan de hand van een pakket. Ben je ingelogd in Mijn Seef, dan heb je binnen de pakketten toegang tot nog meer lesmateriaal. Voor ouders zijn er 'Oudertipkalenders' samengesteld met oefeningen voor thuis.
Met dit interactieve lespakket bespreek je het verkeer in woonwijken. Subthema's zijn 'rekening houden met andere weggebruikers' en 'oversteken'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Scholen kunnen zich eenmaal per schooljaar opgeven voor een Dodehoekles in hun gemeente of regio. Tijdens deze les bezoekt een rijinstructeur met vrachtwagen de school om de gevaren rond de dode hoek van een vrachtwagen te demonstreren aan de leerlingen. Het aantal deelnemende scholen in Zuid-Holland neemt jaarlijks toe.
Thema september - weer naar school.
Met dit interactieve lespakket bespreek je de verkeersdrukte als
iedereen weer naar school gaat. Subthema's zijn 'plaats op de weg',
'verkeersdrukte', 'fietsen' en 'oversteken'. Ideaal voor op het digitale
lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Thema april - veilige fiets.
Met dit interactieve lespakket bespreek je waar een veilige fiets aan moet voldoen en hoe je jezelf kunt beschermen. Subthema's zijn 'fietsonderdelen', 'fietsvaardigheid' en beschermingsmiddelen'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Thema mei - zelfstandig op pad.
Met dit interactieve lespakket bespreek je hoe je zelfstandig op pad
gaat in het verkeer. Subthema’s zijn 'plaats op de weg', 'rekening
houden met elkaar' en 'oversteken'.
Het verkeer is druk en gevaarlijk. Helaas vormt het rijgedrag rondom kinderdagverblijven en scholen hier vaak geen uitzondering op. Leer in het Verkeer draagt bij aan de verkeerseducatie van peuters en kleuters en de bewustwording bij automobilisten en andere weggebruikers. Het Leer in het Verkeer-programma bestaat uit een combinatie van lesmaterialen voor in de klas, op het schoolplein en thuis en verkeersmateriaal dat in de directe schoolomgeving wordt geplaatst. Het veelzijdige pakket spreekt alle partijen – kinderen, ouders, school en gemeente – aan op één gezamenlijk doel: verkeersveilig gedrag van kinderen. Grote kracht ligt in de herhaling van de vrolijke Dick Bruna-plaatjes die voor iedereen herkenbaar zijn.
Thema oktober - dode hoek.
Met dit interactieve lespakket bespreek je met leerlingen hoe zij zich moeten gedragen in de buurt van vrachtwagens en voertuigen van hulpdiensten. Subthema’s zijn 'dode hoek', 'geluiden' en 'signalen in het verkeer'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Thema februari - openbaar vervoer.
Met dit interactieve lespakket bespreek je hoe je reist met het openbaar vervoer. Subthema's zijn 'zebrapad', 'tram' en 'verkeersdrukte'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Met dit interactieve lespakket bespreek je zichtbaarheid in het verkeer. Subthema's zijn 'fietsen', 'verlichting' en 'regenkleding'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Thema januari - oversteken.
Met dit interactieve lespakket bespreek je hoe je moet oversteken. Subthema's zijn 'zebrapad' en 'verkeersdrukte'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Thema december - verkeersdrukte.
Met dit interactieve lespakket bespreek je met leerlingen hoe zij hun aandacht bij het verkeer houden. Subthema's zijn 'spelregels in het verkeer' en 'verkeersdrukte'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Op weg naar school kom je wel eens een tram of een trein tegen en dan gelden er speciale regels. Om kinderen deze regels te leren en te helpen zich veilig te gedragen bij spoorwegovergangen zijn er twee digitale lessen beschikbaar: Trammenland en Pazzup
Met dit interactieve lespakket bespreek je hoe je je veilig gedraagt als je meerijdt in de auto. Subthema's zijn 'op de achterbank' en 'gordels'. Ideaal voor op het digitale lesbord, met naast de les ook spellen en liedjes.
Fietsen is fijn, makkelijk en gezond. Ook voor uw kind. Om te zorgen dat
het ook veilig is, is het van belang dat u de fiets van uw kind
regelmatig controleert. In dit lespakket enkele tips over de aankoop van een kinderfiets en het veilig vervoeren van kinderen op de fiets.
Optrekken, bijsturen, aankijken, hand opsteken, afremmen, uitwijken:
deelnemen aan het verkeer is bij uitstek een sociale bezigheid. Je bent
voortdurend bezig om te reageren op wat anderen doen. Door een beetje te
geven en te nemen verloopt het verkeer soepeler dan wanneer iedereen op
z’n strepen gaat staan. In dit lespakket enkele oefeningen om samen met uw kind veilig over te leren steken.
Als u in de auto stapt, doet u natuurlijk uw gordel om. Maar hoe zit dat met uw kinderen? In dit lespakket zetten we de regels voor het dragen van een autogordel op een rijtje.
Kinderen gedragen zich in het verkeer vaak onvoorspelbaar en – vanuit volwassen perspectief – onlogisch. Het is goed om u te realiseren dat kinderen volop in ontwikkeling zijn en te maken hebben met leeftijdsgebonden beperkingen. In dit lespakket alles over de beperkingen en ontwikkeling van kinderen in het verkeer.
Wanneer kan mijn kind zelfstandig naar school? Een vraag waar veel ouders mee worstelen en waarop geen eenduidig antwoord is. Elk kind ontwikkelt zich anders. En de ene route naar school is veiliger dan de andere. Maar in alle gevallen geldt dat kinderen veel moeten oefenen voordat ze zelfstandig op stap kunnen. In dit lespakket verschillende oefeningen.
’s Morgens en ’s middags is het spitsuur rond de school. Net een
mierenhoop van hollende kinderen, zwaaiende ouders, auto’s, fietsen en
taxibusjes. Kinderen hebben, mede door hun lengte, minder overzicht
over de verkeerssituatie rond de school. In dit lespakket enkele tips voor de kids.
Gaat uw kind
na de zomervakantie naar de middelbare school? Dan krijgt het te maken
met een nieuwe, vaak langere en complexere route naar school. In dit lespakket enkele tips hoe uw kind hierop voor te bereiden.