Ziet de chauffeur van een vrachtwagen uw kind wel? En weet uw kind wat het moet doen om ongelukken te voorkomen? Natuurlijk: tegenwoordig hebben vrachtwagens spiegels en camera’s. En toch kan de chauffeur niet álles zien. Er zijn plekken rondom de vrachtauto waar fietsers of bromfietsers voor de chauffeur onzichtbaar zijn. Ze zitten dan ‘in de dode hoek’. De ‘dode hoek’ bevindt zich direct voor, direct achter en rechts naast een vrachtwagen. Leer uw kind deze twee vuistregels:


Tip 1: Ga nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er rechts en ruim achter.


Tip 2: Houd minstens drie meter afstand van een vrachtauto.


De eerste regel geeft aan dat je als fietser nooit rechts naast een vrachtwagen terecht moet komen. Wring je op de fiets dus nooit naast een vrachtwagen, maar blijf er achter. Ga desnoods op de stoep of in de berm staan.


De tweede regel betekent dat je gewoon uit de buurt van een vrachtauto moet blijven. Als die dan onverwacht een bocht maakt of achteruit rijdt, heb je nog tijd om weg te komen.


Oefen deze regels regelmatig met uw kind. Kinderen leren immers met verkeerssituaties om te gaan door veel te oefenen in de praktijk. Thuis met speelgoedauto’s en op straat met echte vrachtwagens die u tegenkomt.

Sharing is caring