Lesgeven met SCHOOL op SEEF. Zo werkt het!

SCHOOL op SEEF heeft als doel dat kinderen op een veilige manier opgroeien tot zelfstandige verkeersdeelnemers. De lesmaterialen op deze website geven handvatten aan leerkrachten om verkeerslessen gemakkelijk uit te kunnen voeren. Hieronder leggen we uit hoe je deze lespakketten en de bijbehorende lesmaterialen kunt toepassen in het onderwijs.

  • Verkeerskunsten lessen
  • Verkeerskunsten algemeen
  • Digibordlessen SCHOOL op SEEF kalender
  • Projecten van partners

Verkeerskunsten lessen

De praktische verkeersmethode Verkeerskunsten bevat activiteiten voor praktische verkeerseducatie. Ook als je school niet met SCHOOL op SEEF werkt, kun je de Verkeerskunsten lessen gebruiken. De activiteiten in Verkeerskunsten zijn ingedeeld in drie hoofdthema’s:

  • Lopen en oversteken
  • Fietskunsten
  • Fietskunsten in het verkeer

Elk lespakket Verkeerskunsten bestaat uit drie activiteiten, samengevoegd tot één les. Bij iedere activiteit staan:

  • Een uitgebreide beschrijving van de oefening, incl. plattegrond hoe de oefening uit te zetten op het schoolplein.
  • Suggesties om de les af te stemmen op de leeftijd en (fiets) ervaring van leerlingen.
  • Een opsomming van de benodigde materialen, de doelen van de oefening en de deelvaardigheden die worden geoefend.
Foto praktische Verkeerskunsten

Verkeerskunsten algemeen

In het algemene lespakket staat aanvullende informatie over Verkeerskunsten voor de leerkrachten en ouders, zoals een voorbeeld van een educatieve verkeerswandeling, informatie over het leren fietsen zonder zijwieltjes of over het fietsen met een groep kinderen. Ook is er een vragenlijst waarmee ouders eventuele knelpunten op de school-thuisroute kunnen vaststellen.

Digibordlessen SCHOOL op SEEF kalender

De SCHOOLopSEEF-kalender is een lesprogramma voor groep 1 t/m 4, met elke maand een illustratie van een verkeersthema dat die maand actueel is. De illustratie bevat allerlei leuke interactieve toepassingen, zoals educatieve liedjes, video’s en spelletjes – en informatie voor de ouders. Zo kun je iedere maand op een eigentijdse, leuke manier leren over verkeer. In de klas, met het digibord of thuis op de tablet of de gewone computer.

Bekijk de digibordlessen van SCHOOL op SEEF hier.Projecten van partners

Op deze website staan ook verkeerslessen van onze samenwerkingspartners, bijvoorbeeld van de ANWB, ProRail of Veilig Verkeer Nederland. Dit lesmateriaal kan de school zelf aanschaffen via de website van een van onze partners. Informeer bij de gemeente of jouw school in aanmerking komt voor een subsidie.

Bekijk alle lessen van de partners van SCHOOL op SEEF hier.

Sharing is caring