Kopafbeelding Dodehoeklessen op school
Home Lespakketten Dodehoeklessen op school

Dodehoeklessen op school

Scholen kunnen zich eenmaal per schooljaar opgeven voor een Dodehoekles in hun gemeente of regio. Tijdens deze les bezoekt een rijinstructeur met vrachtwagen de school om de gevaren rond de dode hoek van een vrachtwagen te demonstreren aan de leerlingen. Het aantal deelnemende scholen in Zuid-Holland neemt jaarlijks toe.


Groep
Groep 7, Groep 8
Thema's
Dode hoek, Lokale projecten
Uitvoering
Gastles
Afbeelding golf bovenkant pagina

Tijdens de Dode Hoekles ervaren leerlingen wat een vrachtwagenchauffeur wel en niet ziet, zodat zij weten hoe zij als kwetsbare voetgangers of fietsers het beste kunnen handelen als ze een vrachtwagen tegenkomen. Scholen die zich aanmelden voor de Dode Hoekles krijgen (kosteloos) een vrachtwagen met gastdocenten op bezoek. De gastdocenten zijn goed getraind en wijzen de leerlingen op de gevaren van de Dode Hoek. 

Veilig Verkeer Nederland heeft in dit kader in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland het lespakket “Veilig op Weg” ontwikkeld. Het pakket bestaat uit een DVD of digibordles en een docentenhandleiding. In de docentenhandleiding wordt uitgelegd hoe een gastles georganiseerd kan worden en hoe u kunt regelen dat een vrachtauto met chauffeur langs komt op school. Ook bevat de docentenhandleiding werkbladen voor de midden- en bovenbouw. Met behulp van de film worden de gevaren van de dode hoek bij een vrachtwagen klassikaal duidelijk gemaakt en worden de volgende twee vuistregels aangeleerd:

1 Blijf er rechts en ruim achter!

2 Houd meer dan 3 meter afstand!

Het lespakket “Veilig op Weg” kan besteld worden bij Veilig Verkeer Nederland. 


Wat kun je leren?

Wat ziet de chauffeur vanuit de vrachtwagen of ander groot voertuig en wat moeten kinderen doen om uit de ‘Dode Hoek’ te blijven.

Opbouw les

Eerst krijgen de leerlingen klassikaal een korte introductie met de theorie over de dode hoek. Daarna gaan ze in groepjes naar de vrachtwagen om het zelf te ervaren. 

Wist je dat..

Verkrijgbaar 

Bij uw regiocoördinator kunt u informeren naar een Dodehoekles van een lokale rijschool.  

Kosten
Voor de basisscholen zijn hier geen kosten aan verbonden. De rijscholen worden betaald door de regio.  


Uitgevers

Transport en Logistiek Nederland (TLN)

Reportage dode hoekles
Film
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Lokale projecten
Gastles
Website Veilig op weg
Link
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Lokale projecten
Gastles
Zorg dat je gezien wordt
Film
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Dode hoek
Op school
Voor thuis

Log eerst in bij Mijn SEEF om dit lesmateriaal te bekijken. Na inloggen is het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

In Mijn SEEF kan je diverse SCHOOL op SEEF-promotiematerialen bestellen. Van een poster met oversteeksituaties tot verkeersveiligheidshesjes. De meeste materialen zijn gratis. Nog geen toegang tot Mijn SEEF, bekijk hier hoe je een account aanvraagt.

Ga naar Mijn SEEF

Aanbevolen lespakketten

Thema's: Fietsvaardigheid, Oversteken, Schoolomgeving en routes, Verkeersgedrag, Verkeersregels