Maand van de Veilige Schoolomgeving: tips and tricks

De maand na de zomervakantie 21 augustus tot en met 22 september is de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Samen met de gemeenten, maatschappelijke organisaties en scholen vragen we aandacht voor de veiligheid van scholieren onderweg.

Met de maand richten we ons tot iedereen die eraan kan bijdragen de schoolomgeving veilig te maken: gemeenten, ouders/verzorgers, leerkrachten en schoolleiders, andere weggebruikers en de leerlingen zelf.

Logo Maand van de Veilige Schoolomgeving

Wat kunnen scholen doen?

 • Meedoen aan de campagne “Wij gaan weer naar school” / “Onze scholen zijn weer begonnen” in de eerste week van het nieuwe schooljaar
  Via deze link zijn diverse materialen voor de campagne “Wij gaan weer naar school” gratis te bestellen. Materialen voor de campagne “Onze scholen zijn weer begonnen bestelt u hier.

 • Deelnemen aan de Schoolbrengweek, van 11 tot en met 15 september
  Meld uw school hier aan, en bestel gratis posters

 • De Schoolbrengmonitor invullen
  U vindt deze hier.

 • Andere extra activiteiten organiseren
  Klik op de volgende links voor voorbeelden van activiteiten:
  Materialen, activiteiten en artikelen voor groep 1-4
  Digitale verkeerskalender vertelplaat voor september voor groep 1-4
  Materialen, activiteiten en artikelen voor groep 5-8

 • Aan de slag met Schoolroute.nl, voor het inzichtelijk maken van schoolroutes en gevaarlijke punten.
  Ga naar schoolroute.nl

 • Extra publiciteit geven aan de lessen en activiteiten door de lokale pers uit te nodigen.
  Een concept-persbericht staat hier.

 • Met de ouders/verzorgers communiceren via de nieuwsbrief
  Al het materiaal voor de communicatie met ouders staat hier.
Poster van de schoolbrengweek

Wat kunnen ouders doen?

Bespreek de verkeersveiligheid op de route met de kinderen, en oefen extra. Tips voor het gesprek en het oefenen gedurende deze maand staan op deze pagina.

Ouders stimuleren en helpen hun kinderen om zoveel mogelijk lopend of fietsen naar school te gaan, door te oefenen, zelf het goede voorbeeld te geven en te zorgen, dat de fiets in orde is.

Ouders van leerlingen in groep 7 – 8 kunnen met de Ouder – Kind Deal thuis afspraken maken met hun kind over veilige gedragingen in het verkeer, zoals fietsen zonder de mobiel. Door je afspraken in te sturen ding je mee naar vrijkaartjes voor een concert van Tim Akkerman op 8 november in Den Haag.

Twee challenges

We organiseren tijdens de Maand van de Veilige Schoolomgeving maar liefst twee challenges:

Zing je SEEF

Tim Akkerman schreef 3 verkeersliedjes. Door deze in te zingen met de klas, de ouders of de hele school maak je kans op het exclusieve optreden van Tim Akkerman voor alle leerlingen en ouders op 8 november in het Paard (Den Haag). Meer informatie komt binnenkort op deze website te staan.

De Schoolbrengmonitor challenge

Voorafgaand aan en tijdens de Schoolbrengweek 2023 organiseren we weer een prijsvraag aan de hand van de Schoolbrengmonitor. De school, die de monitor in de week voorafgaand aan en tijdens de Schoolbrengweek in alle groepen gebruikt maakt kans op de voorstelling Magic Traffic Show voor leerlingen en ouders. De school met het hoogste percentage lopende of fietsende kinderen wint. We gebruiken de Schoolbrengmonitor om dit te beoordelen. We loven een voorstelling per regio uit, dus er zijn volop winkansen!

Tim Akkerman op het podium tijdens de maand van de veilige schoolomgeving
Sharing is caring