Lesmaterialen

SCHOOL op SEEF heeft allemaal losse lesmaterialen verzameld, voor op school en voor thuis. Van liedjes over veilig oversteken tot een checklist om de fiets van jouw kind te keuren. Filter op groep, thema, soort materiaal en/of uitvoering in de klas of thuis. In de linkerzijbalk met de naam "Kies lesmateriaal" kan je lesmateriaal selecteren om te bekijken.

Icoon Groep filter
Groep
Icoon Thema filter
Thema
Icoon Soort filter
Soort
Icoon Uitvoering filter
Uitvoering
Filter:
Groep
Thema
Soort materiaal
Uitvoering
Afbeelding golf bovenkant pagina

Je ziet momenteel alleen openbaar lesmateriaal. Log in bij Mijn SEEF om ook het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

Geselecteerd lesmateriaal

Oefening - Lesbrief: Naar het circus

Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Verkeersgedrag
Op school

Begrippen:

autostoel, gordel, auto, achterbank, rijbaan, autospiegel, hoofdsteun, fiets, fietsstoel, parkeren, riem

In de klas

  • Lees het verhaal met de leerlingen of speel het automatisch af op het digitaal schoolbord.
  • Bespreek na. Iedereen zit wel eens achter in een auto. Zit jij dan ook in een stoel? En blijf je rustig zitten tijdens de reis?
  • Bekijk de plaat met de leerlingen. Benoem de verschillende verkeersbegrippen aan de hand van de begrippenwolk en stel verdiepings vragen. Het is druk met geparkeerde auto’s. Zie je er ook een die verkeerd staat? Het kind in het fietsstoeltje heeft de riem niet vast. Is dat veilig?
  • Klik in de digitale versie van de verkeers kalenderplaat op spellen, video’s en liedjes en ontdek samen met de leerlingen de verschillende interactieve elementen op de plaat.

Praktijkoefeningen

Zet twee banken klaar op het schoolplein of in de gymzaal; dit zijn de achterbanken. Leg wat losse spullen als spelletjes en boeken om de banken. Zet er eventueel twee geleende autostoelverhogers naast. Twee groepjes kinderen strijden tegen elkaar. Wie heeft als eerste alle losse rommel in de zak gestopt en zit netjes (in zijn/haar stoeltje) klaar voorvertrek?

Praatplaat Naar het circus

Verhaal: Naar het circus

Het is zover: het circus is in de stad. Een heel bijzonder circus nog wel: het is een kerstcircus. Mirte en haar familie hebben kaartjes voor de voorstelling van vanmiddag.

“Ein-de-lijk,” zucht Mirte “Het is vast nog mooier en feestelijker dan in een gewoon circus. Ik denk dat de acrobaten super mooie glimmende pakken aan hebben. En dat ze dan, als ze door de lucht vliegen, net een lichtflits lijken.”

“Kom Mirte, niet dromen, in de auto stappen,” zegt haar vader. Snel gaat Mirte zitten. “Suusje niet in het stoeltje,” begint haar zusje te jengelen.“O nee hè, krijgen we dat weer,” gromt Julian. “Wil ze weer los.”“Suus, je moét vast!” Mirte zegt het een beetje streng. “Jij bent klein dus jij moet in het kleinste stoeltje!” Suus begint nu harder te huilen. “Suusje is niet klein!”

“Nou, dit gaat nog wel even duren.” Julian zet zijn koptelefoon over zijn oren. Nu wordt Mirte ook een beetje boos. “Suus! NU gaan zitten, anders komen we te laat. En dat wil ik niet, want ik wil ook het begin zien!” Nu zet haar kleine zusje het op een krijsen. “Nou Suus, hou er eens mee op,” zegt papa boos."

vervolg

Ineens krijgt Mirte een idee. “Suus,” zegt ze dan zo rustig mogelijk. “die gordel hè, aan jouw stoeltje? Weet jij dat de acrobaten aan de trapeze ook zo’n gordel hebben? Met een touw eraan, zodat ze niet helemaal naar beneden vallen, als ze per ongeluk loslaten?”Suusje snikt nog een beetje, maar gaat wel in haar stoeltje zitten. Opgelucht klikt Mirte de gordel vast. “Zo, nu is Suusje ook een acrobaat.”“Ja, Suusje acrobaat” brabbelt haar zusje.“Ik vind Suus meer een clown,” zegt mama. Iedereen lacht.

In de straten rond het plein waar het circus staat, is het best druk. “Parkeer nou pap,” zegt Mirte zenuwachtig. “Dan moet ik wel een plekje vinden Mirte,” antwoordt haar vader. “En we zijn niet de enigen zoals je ziet.” Dan ziet Mirte Brat fietsen. Brat zit bij Mirte in de klas. Hoi! zwaaien ze naar elkaar. Mirtes vader stopt even voor een praatje. De moeder van Brat wijst naar de straat achter hen: “Wij wonen daar, op nummer 8. Zet de auto maar op de oprit, dan hoe­ven jullie niet zover te lopen.”“Dat is nog eens ontzettend aardig,” zegt Mirte’s moeder. En als ze zijn uitgestapt moeten ze rennen. Want de voorstelling begint bijna!"

Voor de ouders

Ook voor ouders is het belangrijk zich bewust te zijn van de regels voor het veilig vervoeren van kinderen in de auto.

Informatie voor de ouders staat op de site www.schoolopseef.nl in de vorm van algemene achtergrondinformatie over het thema en kant-en-klare teksten en illustraties bij deze kalenderplaat. Deze brieven kunt u overnemen in de schoolkrant of nieuwsbrief van de school of naar aanleiding van het thema aan de leerlingen mee naar huis geven.

Delen

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie