Lesmaterialen

SCHOOL op SEEF heeft allemaal losse lesmaterialen verzameld, voor op school en voor thuis. Van liedjes over veilig oversteken tot een checklist om de fiets van jouw kind te keuren. Filter op groep, thema, soort materiaal en/of uitvoering in de klas of thuis. In de linkerzijbalk met de naam "Kies lesmateriaal" kan je lesmateriaal selecteren om te bekijken.

Groep
Thema
Soort
Uitvoering
Filter:
Groep
Thema
Soort materiaal
Uitvoering

Je ziet momenteel alleen openbaar lesmateriaal. Log in bij Mijn SEEF om ook het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

Geselecteerd lesmateriaal

Oefening - Lesbrief: Brrr in het donker

Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Verkeersgedrag
Op school

Begrippen:

regenkleding, straatlantaarn, koplamp, verkeersdrempel, capuchon, achterlicht, auto,paraplu, reflectie, stoep, rijbaan.

In de klas

  • Lees het verhaal met de leerlingen of speel het automatisch af op het digitale schoolbord.
  • Bespreek na. Wie fietst er wel eens in de regen? Of wanneer het donker is? Heeft iedereen licht op zijn/haar fiets? Hoe maak je een capuchon goed vast? Waarom?
  • Bekijk de plaat met de leerlingen. Benoem de verschillende verkeersbegrippen aan de hand van de begrippenwolk en stel verdiepings vragen. Waar is verlichting en waar is het donker? Wie kun je goed zien en wie minder? Wat zien jullie nog meer op de plaat?
  • Klik in de digitale versie van de verkeers kalenderplaat op spellen, video’s en liedjes en ontdek samen met de leerlingen de verschillende interactieve elementen in de plaat.

Praktijkoefening

Laat kleding en voorwerpen zien die je gebruikt bij slecht of winters weer:

  • jas met capuchon
  • paraplu, poncho
  • regenpak
  • regenjas
  • rubberen laarzen

Laat de leerlingen zich eventueel verkleden. Laat zien en ervaren wat het verschil in zicht is bij een goed dichtgestrikte en een losse capuchon

Verduister het klaslokaal zo veel mogelijk. Laat de leerlingen met een zaklamp op verschillende dingen in het lokaal schijnen. Wat kun je goed zien (de lichte voorwerpen) wat minder (de donkere voorwerpen)? Zijn er objecten die licht reflecteren?

Demonstreer het gebruik van de paraplu en laat zien dat het uitzicht wordt belemmerd.

Praatplaat Brrr… donker

Verhaal: Brrrr... donker!

Vanavond heeft Mirte turnles. Samen met Fay. De meiden houden erg van turnen. Ze doen het zelfs thuis, op de bank, tafel en stoelen! Hun ouders vinden dat nooit zo leuk. Maar ja, als je goed wilt worden, moet je nu eenmaal vaak oefenen, vinden Fay en Mirte.

De turnschool is helemaal aan de andere kant van de stad. De meiden gaan altijd op de fiets en dat is best gezellig. Maar nu, in november, is het best koud. En donker ook. En vandaag regent het al de hele dag.

De meiden hebben hun regenpakken aangetrokken. Mirte zegt: “Zo word ik tenminste niet nog eens nat. Ik ben vandaag al drie keer natgeregend. Eén keer toen ik naar school ging en een keer toen ik weer naar huis ging.”“Wanneer was dan de derde keer? “vraagt Fay verbaasd.“Vanmorgen, onder de douche,” zegt Mirte. Fay lacht.

De moeder van Fay fietst met de meiden mee van­daag. Kleine Suusje staat voor het raam te zwaaien. Natuurlijk wilde ze eerst weer mee. Suusje wil altijd mee. Soms wordt ze erg boos als het niet kan. Maar nu staat ze vrolijk te zwaaien voor het raam.

vervolg

“Suus denkt vast: ik sta lekker droog!” zegt de moeder van Fay.“Suusje is een beetje bang in het donker,” zegt Mirte. “Toen ze zag dat we in het donker moesten, wilde ze gelijk thuisblijven.”

“Ik vind het zelf ook nooit zo fijn eigenlijk, fietsen in het donker.”Fay kijkt een beetje beteuterd.“Het is ook lastiger,” zegt haar moeder. “Je moet zorgen dat je goed kunt zien en dat je goed gezien wordt.” Fay en Mirte doen de lampen van hun fietsen aan. Nu kunnen ze al beter voor zich uit kijken.

Een auto rijdt de straat in. De lampen van de auto schijnen op de regenpakken van de meisjes. Meteen zie je de reflecterende strepen op de jassen. “Hé, jullie gaan aan! “ grapt de moeder van Fay. “Nou vooruit meiden, we gaan fietsen!”En dan zegt ze met een gek stemmetje: “Mijn krullen worden helemaal nat en ik lijk nu al een verzopen kat!”Fay kijkt naar haar. Soms doet haar moeder zo raar. Dan schaamt ze zich wel een beetje.Maar vandaag is ze stiekem maar wat blij dat haar moeder meefietst, zo in het donker.

Voor de ouders

Ook voor ouders is het belangrijk zich bewust te zijn van zichtbaarheid in het verkeer. Vooral in de donkere maanden en bij slecht weer is het zaak goed zichtbaar te zijn.

Informatie voor de ouders staat op de site www.schoolopseef.nl in de vorm van algemene achtergrondinformatie over het thema en kant en klare teksten en illustraties bij deze kalenderplaat. Deze brieven kunt u overnemen in de schoolkrant of nieuwsbrief van de school of naar aanleiding van het thema aan de leerlingen mee naar huis geven.

Delen