Lesmaterialen

SCHOOL op SEEF heeft allemaal losse lesmaterialen verzameld, voor op school en voor thuis. Van liedjes over veilig oversteken tot een checklist om de fiets van jouw kind te keuren. Filter op groep, thema, soort materiaal en/of uitvoering in de klas of thuis. In de linkerzijbalk met de naam "Kies lesmateriaal" kan je lesmateriaal selecteren om te bekijken.

Groep
Thema
Soort
Uitvoering
Filter:
Groep
Thema
Soort materiaal
Uitvoering

Je ziet momenteel alleen openbaar lesmateriaal. Log in bij Mijn SEEF om ook het afgeschermde lesmateriaal op deze pagina te bekijken.

Geselecteerd lesmateriaal

Lesbrief - Lesbrief: Rennen op het zebrapad

Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Verkeersgedrag
Verkeerskalender
Op school

Begrippen:

zebrapad, rijbaan, stoep, auto, winkel, step, fietsenrek, fietser, lantaarnpaal, winkel

In de klas

 • Lees het verhaal met de leerlingen of speel het automatisch af op het digitale schoolbord.
 • Bespreek na.
 • Bekijk de plaat met de leerlingen. Benoem de verschillende verkeersbegrippen aan de hand van de begrippenwolk en stel verdiepingsvragen. Hoe steek je veilig over bij een zebrapad? En als er geen zebrapad is? Wat zien jullie nog meer op de plaat?
 • Klik in de digitale versie van de verkeers­kalenderplaat op spellen, video’s en liedjes en ontdek samen met de leerlingen de verschillende interactieve elementen op de plaat.

Praktijkoefening

 • Oversteken bij een zebrapad Teken met stoepkrijt een zebrapad op het plein. Laat een aantal leerlingen fietsen of op een kar zitten. Zij vormen het ‘verkeer’. De rest gaat  oefenen met oversteken.
 • Stop op de laatste stoeptegel voor de stoeprand.
 • Kijk naar links, rechts en nogmaals naar links.
 • Wacht wanneer er verkeer aan komt rijden.
 • Als het verkeer doorrijdt, begin je weer opnieuw met kijken.
 • Als het verkeer stopt of er komt niets meer aan­rijden, steek je rustig en recht over.
 • Blijf kijken tijdens het oversteken: eerst naar links, dan naar rechts.

Attendeer kinderen er op, dat auto’s niet altijd stoppen voor het zebrapad!

Praatplaat Rennen op het zebrapad

Rennen op het zebrapad

Menno, Tariq en Karin spelen buiten voor Tariqs huis met hun step. ‘Ik wil graag nieuwe stickers op mijn step,’ zegt Menno. ‘Zullen we eens naar die skate­winkel gaan? Daar hebben ze hele mooie en soms krijg je ze gratis!’ Karin en Menno willen dat ook wel, dus de drie vrienden gaan op pad.

Er is een mooie stoep langs de weg waar de kind­eren lopen. Ze kunnen zelfs met z’n drieën naast elkaar wandelen. Maar het is wel een lange laan. Karin begint wat langzamer te lopen. Eigenlijk mag ze niet zo ver van haar eigen huis. Dat heeft ze met haar ouders afgesproken. Maar Menno zegt: Je bent toch bij Tariq? En je bent nu niet ver van Tariqs huis.’ Dat klinkt wel logisch en Karin loopt nog een stukje met de jongens mee.

Ze zien nu de winkel. Deze ligt aan de andere kant van een drukke weg. Er rijden veel auto’s en ook de bus rijdt over deze weg. Karin stopt met lopen. Ze weet zeker dat haar ouders het niet goed vinden dat ze deze weg oversteekt. ‘Blijf jij hier dan wachten?’ vraagt Menno. Karin knikt. De jongens lopen door.Ze kunnen gelukkig oversteken bij een zebrapad.  De auto’s stoppen netjes zodat Menno en Tariq over kunnen gaan. Nu toetert de mevrouw in de voorste auto naar Karin. Ze denkt dat zij net als de jongens wil gaan oversteken. Karin twijfelt.

vervolg

Wat moet ze nu doen? De andere automobilisten kijken ook een beetje boos. Ze willen verder rijden! Dan ineens rent Karin toch hard over naar de andere kant. De auto rijdt door. ‘Dat was nou eigenlijk niet zo slim,’ zegt Tariq. ‘Je moet nooit rennen als je oversteekt. Straks val je nog.’ Karin staat met tranen in haar ogen. Ze is er zelf gewoon van geschrokken.

Snel vragen ze in de skatewinkel om stickers. Ze krijgen alle drie twee mooie. Als ze weer terug gaan, moeten ze voor de tweede keer oversteken. Deze keer doen ze het alle drie goed. Ze kijken naar links, naar rechts, en nog eens naar links. De auto’s stoppen voor de kinderen. En pas dan steken ze over. Rustig lopen ze naar de overkant.

‘Het viel wel mee toch?’ vraagt Menno. ‘Jawel,’ knikt Karin, ‘maar ik vind het niet zo fijn om iets te doen wat van mijn ouders niet mag. ‘Dat snap ik,’ zegt Tariq. ‘Misschien kunnen we aan je ouders vragen of je voortaan ook een stukje verder mag? Dan kunnen we ook boodschappen halen voor jouw moeder bij de supermarkt hier!’ Dat is natuurlijk best een goed idee. Misschien zal de moeder van Karin dat best  fijn vinden!

Voor de ouders

Ook voor de ouders is het belangrijk te weten hoe ze hun kinderen leren veilig over te steken. Ook is het van belang dat ze leren hoe om te gaan met het soms onvoorspelbare gedrag van kinderen in het verkeer.Dat kan soms tot gevaarlijke situaties leiden. Bijvoor­beeld wanneer zij onverwachts de weg op stappen.

Informatie voor de ouders staat op de site www.schoolopseef.nl in de vorm van algemene  achtergrondinformatie over het thema en kant­-en­-klare teksten en illustraties bij deze kalender­plaat. Deze brieven kunt u overnemen in de schoolkrant of nieuwsbrief van de school of naar aanleiding van het thema aan de leerlingen mee naar huis geven.

Delen